BHV / Ontruiming

Cursus data open inschrijvingen BHV

Cursus data open inschrijvingen BHV 

Kijk op de pagina cursusdata-bhv voor een cursus op onze opleidingslocatie.

Zit er voor u geen passende datum of tijd tussen dan vinden we een passende datum of tijd voor u. Wij zijn erg flexibel en passen graag een extra cursusdatum of tijd voor u in.

De volgende cursussen heeft Hofman Veiligheidsopleidingen ook op basis van “open inschrijving” gepland staan:

Naast deze cursussen verzorgen wij cursussen op elke gewenste locatie in Nederland; incompany of op een door de klant aan te geven locatie en tijd. Neem voor het bespreken van een cursus op locatie contact met ons op.

Hofman Veiligheidsopleidingen heeft ruime ervaring met groepen cursisten welke door heel Nederland opgeleid worden. Wij kunnen daarbij de volledige organisatie van de opleidingen op ons nemen, zodat u slechts één aanspreekpunt heeft

U kunt zich direct inschrijven via de email: linda@janhofman.nl of bel 085 – 27 36 360

BHV basis cursus

Basis cursus BHV

ongeveer 2 x in de maand organiseert Hofman Veiligheidsopleidingen  open inschrijvingen voor de cursus Basis BHV  (Bedrijfs Hulp Verlening) in ons opleidings / oefencentrum in Almelo.

Hoe lang duurt de cursus BHV Basis?

Om de BHV basis in één dag  te kunnen geven, hebben wij een interactief  E-learning toegevoegd aan ons programma. De cursisten voor de basis BHV volgen voorafgaand aan de cursus een E-learn programma en maken de eindtoets. Zodra deze is afgelegd, kan de deelnemer meedoen met de praktijk opleiding BHV. Hierdoor bespaart u 2 dagdelen voor de basis BHV.

Wij geven de opleiding BHV basis in 1 opleidings (praktijk) dag .

1 dagdeel SEH (Spoedeisende Eerste Hulp) met een AED en reanimatiecursus
1 dagdeel BCE (Brand Communicatie Evaluatie)

Hofman Veiligheidsopleidingen hecht er veel waarde aan dat er veel praktisch geoefend wordt in zowel het BCE  als het SEH gedeelte. De verhouding zal zijn 80% praktijkoefeningen en 20% theoretische uitleg in de praktijk.

De inhoud van de cursus BCE  en SEH  vind  u hieronder in 1 van de blokken.

Kan de opleiding BHV Basis ook op locatie worden gegeven?

Hofman Veiligheidsopleidingen  verzorgt ook BHV opleidingen ook op uw locatie of werkplek in Nederland  dit kan in overleg op ieder gewenst moment. Dit mag in 1 dag maar ook in twee verschillende dagdelen. Voordeel is dat de BHV ers  oefenen in hun eigen werkomgeving  en zich bewust worden van de gevaren die daar aanwezig zijn.

Werkwijze Hofman Veiligheidsopleidingen:

1 dagdeel zal bestaan uit SEH (Spoedeisende Eerste Hulp) inclusief AED training en een lotus voor diverse situaties na te spelen,

1 dagdeel zal bestaan uit BCE (Brand, Communicatie en Evacuatie).

Om de BHV basis en de BHV herhaling in één dag tegelijk aan herhalingscursisten en nieuwe (basis) cursisten te kunnen geven, hebben wij E-learning toegevoegd aan ons programma. De cursisten voor de basis BHV volgen voorafgaand aan de cursus een E-learn programma en maken de eindtoets. Zodra deze is afgelegd, kan de deelnemer meedoen met de praktijk opleiding BHV en zal het niveau op basis kennis gelijk liggen met de cursisten, die de BHV kennis komen herhalen. Hierdoor kan de cursus gelijktijdig gegeven aan nieuwe BHV-ers en herhalers en bespaart u 2 dagdelen voor de basis BHV.

Het samen opleiden van de BHV-ers is ook te zien als een stukje teambuilding voor uw bedrijf.

Voor wie is de Basis cursus BHV bedoeld?

De cursus BHV Basis is bedoeld voor cursisten die nog niet in het bezit zijn van een diploma of certificaat BHV, voor cursisten die de Herhalingscursus BHV moeten volgen of voor cursisten die een deelcertificaat (SEH) (AED) of (BCE)moeten halen.

Kan ik ook alleen het deel SEH  of het deel BCE volgen?

Ja, deze cursus kan ook worden gesplitst in alleen het deel SEH (Spoedeisende Eerste Hulp) of BCE (Brand Communicatie en Evacuatie) of AED.

Moet ik een herhalingscursus volgen?

Ja, na deze BHV Basis cursus moet er minimaal 1x per jaar een herhalingscursus BHV gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

Krijg ik na het voltooien van de basis BHV cursus een BHV certificaat?

Ja, als u de cursus Basis BHV met een voldoende heeft afgerond krijgt u van Hofman Veiligheidsopleidingen een  digitaal BHV certificaat.
Dit is handig om op te bergen in de administratie en u deze altijd bij de hand heeft.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

BHV herhaling

Herhalingscursus BHV

ongeveer 2 x in de maand organiseert Hofman Veiligheidsopleidingen  open inschrijvingen voor de cursus  BHV  (Bedrijfs Hulp Verlening) in ons opleidings / oefencentrum in Almelo.

Hoe lang duurt de cursus BHV Herhaling?

Wij geven de opleiding BHV herhaling 1opleidings (praktijk) dag .

1 dagdeel SEH (Spoedeisende Eerste Hulp)  met een AED en reanimatiecursus
1 dagdeel BCE (Brand Communicatie en Evaluatie)

Hofman Veiligheidsopleidingen hecht er veel waarde aan dat er veel praktisch geoefend wordt in zowel het BCE  als het SEH gedeelte. De verhouding zal zijn 80% praktijkoefeningen en 20% theoretische uitleg in de praktijk.

De inhoud van de cursus BCE  en SEH  vind  u hieronder in 1 van de blokken.

Kan de opleiding BHV Herhaling ook op locatie worden gegeven?

Hofman Veiligheidsopleidingen  verzorgt ook BHV opleidingen ook op uw locatie of werkplek in Nederland  dit kan in overleg op ieder gewenst moment.

Dit mag in 1 dag maar ook in twee verschillende dagdelen. Voordeel is dat de BHV-ers  oefenen in hun eigen werkomgeving  en zich bewust worden van de gevaren die daar aanwezig zijn.

Werkwijze Hofman Veiligheidsopleidingen:

1 dagdeel zal bestaan uit SEH (Spoedeisende Eerste Hulp) inclusief AED training en een lotus voor diverse situaties na te spelen,

1 dagdeel zal bestaan uit BCE (Brand, Communicatie en Evacuatie).

Om de BHV basis en de BHV herhaling in één dag tegelijk aan herhalingscursisten en nieuwe (basis) cursisten te kunnen geven, hebben wij E-learning toegevoegd aan ons programma. De cursisten voor de basis BHV volgen voorafgaand aan de cursus een E-learn programma en maken de eindtoets. Zodra deze is afgelegd, kan de deelnemer meedoen met de praktijk opleiding BHV en zal het niveau op basis kennis gelijk liggen met de cursisten, die de BHV kennis komen herhalen. Hierdoor kan de cursus gelijktijdig gegeven aan nieuwe BHV-ers en herhalers en bespaart u 2 dagdelen voor de basis BHV.

Het samen opleiden van de BHV-ers is ook te zien als een stukje teambuilding voor uw bedrijf.

Voor wie is de BHV cursus herhaling bedoeld?

De cursus BHV  is bedoeld voor cursisten die al in het bezit zijn van een diploma of certificaat BHV, voor cursisten die de Herhalingscursus BHV moeten volgen of voor cursisten die een deelcertificaat (SEH) (AED) of (BCE)moeten halen.voor brandweer mensen die alleen het gedeelte SEH  moeten halen of EHBO-ers  die alleen het gedeelte BCE  moeten Halen.

Hoe vaak moet ik een herhalingscursus BHV volgen?

De BHV herhalingscursus dient minimaal 1x per jaar plaats te vinden om de gedane kennis en vaardigheden paraat te houden. Het BHV herhalingscertificaat is ook maximaal 1 jaar geldig.

Alle cursussen van Hofman Veiligheidsopleidingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de BHV instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De BHV instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold.

Duur van de herhalingsopleiding BHV

De BHV herhalingscursus bestaat uit 1 dag of 2 dagdelen / avonden.

Kan ik ook alleen het deel SEH  of het deel BCE volgen?

Ja, deze cursus kan ook worden gesplitst in alleen het deel SEH (Spoedeisende Eerste Hulp) of BCE (Brand Communicatie en Evacuatie) of AED.

Moet ik een herhalingscursus volgen?

Ja, na deze BHV Basis cursus moet er minimaal 1x per jaar een herhalingscursus BHV gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

Krijg ik na het voltooien van de basis BHV cursus een BHV certificaat?

Ja, als u de cursus Basis BHV met een voldoende heeft afgerond krijgt u van Hofman Veiligheidsopleidingen een  een  digitaal BHV certificaat. Dit is handig om op te bergen in de administratie en u deze altijd bij de hand heeft. Zie hiervoor de link BHV certificaat .

Veel gestelde vraag betreft  geldigheid BHV:

Hoe lang is de BHV pas geldig?
Ik heb wel eens ergens gehoord dat een BHV diploma / certificaat 2 jaar geldig is, hoe zit dat nou precies?
De Arbowet stelt MAXIMAAL 2 jaar met dien verstande dat het diploma zelf slechts een RAAMWERK is dat tussentijds ingevuld dient te worden met relevante trainingen. Gesteld wordt dat u ZELF VERANTWOORDELIJK bent om kennis & vaardigheden op peil te houden en u dient hiervan BEWIJSLAST te kunnen overleggen. DUS: als u de opleiding heeft gevolgd en daarna bijvoorbeeld 16 maanden niets meer doet, dan voldoet u NIET aan de Arbowet. Dat zou dus zonde zijn van uw tijd en uw geld en heeft bovendien GEEN toegevoegde waarde voor uw onderneming.

Waarom is een Hofman Veiligheidsopleidingen certificaat 1 jaar geldig?

De Arbowet verplicht de werkgever er zorg voor te dragen dat de bedrijfshulpverlener ten alle tijde adequaat zijn/haar taken kan uitvoeren. Dit betekent dat de bedrijfshulpverlener zijn/haar kennis & vaardigheden door oefening en/of andere activiteiten op peil moet houden.

Door de bedrijfshulpverlener jaarlijks het herhalingscertificaat te laten behalen, toont de werkgever aan (in veel gevallen) te voldoen aan deze verplichting. Vrijwel alle BHV diploma’s die in Nederland verstrekt worden zijn 1 jaar geldig.

Een BHV diploma met 2 jaar geldigheid biedt namelijk GEEN wettelijk draagvlak zonder uw extra bewijslast. Met een BHV diploma van 1 jaar bent u dus (bijna) altijd “arboproof”.

Op die manier bewijst u als werkgever serieus om te gaan met de Arbowet en met de veiligheid van alle betrokkenen.

Ook naar uw personeel en hun familie geeft u het signaal af dat hun welbevinden belangrijk is voor u als werkgever. De term “maatschappelijk verantwoord ondernemen” krijgt hierdoor serieus gestalte, feitelijk precies wat de Arbowet van u vraagt. Buiten dat is het zo dat ieder zichzelf respecterend opleidingsinstituut graag kwaliteit wil bieden aan zijn klanten. Het zoeken naar mazen in de wet met wellicht levensgevaarlijke praktijksituaties als gevolg is NIET waar Hofman Veiligheidsopleidingen voor staat, of ooit zal staan.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

BHV op uw locatie

Hofman Veiligheidsopleidingen  verzorgt ook BHV opleidingen op uw locatie.

Dit kan een basis cursus of herhalingscursus zijn.  het geven van een cursus bij u op iedere locatie in Nederland. Voordeel is dat de BHV ers  oefenen in hun eigen werkomgeving  en zich bewust worden van de gevaren die daar aanwezig zijn.  

De tijdsduur van de cursus  kan varieren van 4 uur  tot 12 uur  per jaar, uiteraard  maken we graag samen met u maatwerk.   Dit is iets waar Hofman Veiligheidsopleidngen  bekend om staat.
Wij zorgen er voor dat u altijd “arboproof” bent.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

BHV voor scholen, zorginstellingen en MKB

Branchegerichte BHV opleidingen voor scholen, de gezondheidszorg en het MKB

Uiteraard heeft iedere branchegroep zijn eigen behoefte aan specifieke opleidingen. In iedere branche komen ook branchegerichte (gevaarlijke) specifieke situaties voor. Hofman veiligheidstrainingen heeft hiervoor speciaal ontwikkelde opleidingen. Een kleine greep uit onze specialismen zijn:

Gehandicaptenzorg
Zorginstellingen
Ziekenhuizen
Scholen
Ook geven we de speciale cursus kleine blusmiddelen voor deze groepen.

Als voorbeeld lichten we de cursus BHV voor scholen er even uit.

De BHV (bedrijfshulpverlening) voor scholen de basis bestaat uit 1 dag of 2 dagdelen of avonden.

De inhoud van de cursus:
2 dagdelen SEH  waarvan 1 kinder EHBO en reanimatie
1 dagdeel BCE

Certificaat: Bedrijfshulpverlener (BHV) certificaat

Basiscursus BHV

De basiscursus BHV is bedoeld voor cursisten die nog niet in het bezit zijn van een diploma of certificaat bedrijfshulpverlening. Of voor cursisten die een deelcertificaat moeten halen. Ook kunt u hier kiezen voor een interactief e-learning programma en 2 dagdelen praktijk.

De basiscursus BHV kan bij u op locatie worden gegeven waardoor dit voor een betere integratie van de BHV organisatie zorgt en voor het inspelen op de praktijkrelevante zaken. Uiteraard kan deze cursus ook bij ons opleidingscentrum gehouden worden.

De basiscursus BHV kan ook worden gesplitst in alleen het deel SEH (Spoedeisende Eerste Hulp) reanimatie en AED of BCE (Brand, Communicatie en Evacuatie). Na de basiscursus BHV moet er minimaal 1x per jaar een herhalingscursus bedrijfshulpverlening gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

Basiscursus BHV voor onderwijs

Deze cursus is bedoeld voor bedrijfhulpverleners die werkzaam zijn op een school, kinderdagverblijf of instellingen waar wordt gewerkt met kinderen en/of cursisten.

Er wordt specifiek aandacht besteedt aan:

Optreden bij ongevallen en stoornissen in de vitale functies bij kinderen.
Bestrijden van een beginnende brand.
Het alarmeren en evacueren van kinderen.
Het onderhouden van verbindingen met hulpverleningsinstanties.

Herhaling BHV voor het onderwijs

De herhalingscursus duurt 1 dag of 2 dagdelen. In de herhalingscursus BHV van de basiscursus BHV voor het onderwijs wordt in de opleiding opgedane kennis opgefrist en worden de aangeleerde vaardigheden herhaald en met veel praktische oefeningen op een hoger niveau gebracht.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?

BHV in een halve dag

BHV in een halve dag (4uur)

Ook bij Hofman Veiligheidsopleidingen is de herhalingscursus BHV te volgen in een halve dag per jaar.

Dit kunnen we aanbieden door middel van diverse programma’s met of zonder e-learnen BHV, uw BHV-ers hebben een verworven competentie en wij sluiten daar bij aan.

Ook een BHV opleiding in 4 uur (een halve dag) kunnen we verzorgen met 3 uur Spoedeisende eerste hulp en reanimatie en 1 uur Brandbestrijding.

Wat ook kan is het ene jaar deSEH  en het jaar er op de BCE,  dit ligt wel aan de bedrijfs risico’s die U heeft.

Dit kunnen wij u aanbieden door een speciaal programma met u op te zetten en door te werken met een interactief e-learning programma. Dit doen we voor groepen bij ons op de opleidingslocatie in Almelo of intern bij u op de locatie door heel Nederland.

Wettelijke eisen

Met de cursus BHV in een halve dag voldoet u aan de wettelijke eisen om de BHV-er geschoold te houden.
Ook diverse subsidies zijn voor de BHV in 4 uur (halve dag) zijn mogelijk.

Graag maken we met u een programma op maat,  onze specialisten weten hier als geen ander invulling aan te geven.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

Kleine blusmiddelen

kleine blusmiddelen

De opleiding kleine blusmiddelen

is bedoeld om kennis te maken met de bestaande kleine blusmiddelen en het toepassen van deze middelen. Daarnaast wordt u kennis van brandklassen en brandrisico’s aangebracht. Door praktische oefeningen proberen we een schrikreactie in een praktijksituatie te voorkomen. De cursist weet na afloop met welk blusmiddel en hoe er geblust moet worden.

De praktijk kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden door heel Nederland , uiteraard kan dit ook bij ons opleidings en oefencentrum in Almelo voor een betere integratie van de BHV organisatie en voor het inspelen op praktijkrelevante zaken. Hofman veiligheidsopleidingen heeft daarnaast ruime ervaring op het gebied van kleine blusmiddelen in ziekenhuizen en zorginstellingen.

ONDERWERPEN DIE AAN BOD KOMEN ZIJN:
 • Brand melding en systemen.
 • Brandslang haspel.
 • Blusdeken.
 • Poederblusser.
 • Sproeischuimblusser.
 • CO2 Blusser.
 • Vlam in de pan.
 • Computerbrand.
 • Elektriciteitbrand.
 • Vloeistofbrand.
 • Vaste stoffen brand.

De doelstelling is dat de cursist met alle blussers veilig kan werken en de juiste beslissing neemt op het goede moment. De cursus Kleine Blusmiddelen bestaat uit 1 a 2 uren op een dagdeel of een avond.

DE INHOUD VAN DE CURSUS

Alle cursussen van Hofman Veiligheidsopleidingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold. In de cursus wordt behandeld:

 • Theoretische en praktische kennis van kleine blusmiddelen.
 • Certificaat: kleine blusmiddelen certificaat.

brandblusser

KLEINE BLUSMIDDELEN CERTIFICAAT OF DIPLOMA

Alle opleidingen en cursussen of ontruimingsoefeningen van Hofman Veiligheidsopleidingen worden afgesloten met een geldig certificaat, een pasje of een diploma. Wij volgen de regels en wetgeving die hiervoor gelden.

Voor de kleine blusmiddelen wordt een certificaat kleine blusmiddelen afgegeven in de vorm van een persoonsgebonden pasje..

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nlof bel naar: 085 – 27 36 360.

Cursus BCE

Cursus BCE

De opleiding BCE is bedoeld voor cursisten die nog niet in het bezit zijn van een diploma of certificaat BCE bedrijfshulpverlening of voor cursisten die een deelcertificaat moeten halen. In enkele gevallen heeft een cursist al een geldig EHBO diploma, dan hoeft hij nog maar een deel van de BHV opleiding te volgen. In veel bedrijven is het risico op brand reëel aanwezig en dan is het wenselijk personeel op te leiden voor het herkennen van de gevaren en om paniek te voorkomen. De opleiding kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden voor een betere intergratie in de organisatie en voor het inspelen op de praktijkrelevante zaken.

BRAND, COMMUNICATIE, EVACUATIE

In deze opleiding leert de cursist hoe te handelen bij brand, of een andere calamiteit waarbij hulp noodzakelijk is en er eventueel geëvacueerd moet worden.

Onderwerpen die aan bod komen bij BCE – Brand, Communicatie, Evacuatie:

 • Het bestrijden van een beginnende brand; het gebruik van kleine blusmiddelen.
 • Communicatie en alarmering; het op doeltreffende wijze communiceren en alarmeren.
 • Alarmeren van de hulpdiensten zoals ambulance en brandweer.
 • Intern alarmeren en communiceren in de eigen bedrijfssituatie.
 • Evacuatie; het evacueren van personen in geval van calamiteiten.
 • Inzicht in de van toepassing zijnde Arbo-wetgeving.
 • Taken en verantwoordelijkheden.
 • Wat is brand en brandbestrijding?
 • Inzicht in en inschatting van gevaren bij brandbestrijding en hulpverlening.
 • Omgang met melding- en verbindingsapparatuur.
 • Soorten branden onderscheiden.
 • Blusmiddelen benoemen en juist gebruiken.
 • Het nemen van preventieve maatregelen.
 • Professionele hulpverlening bij aankomst instrueren en intern begeleiden.

Alle cursussen van Hofman Veiligheidsopleidingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold.

De cursus BCE bestaat uit 1 dagdeel of avond. Voordeel van een kleine groep (versnelde opleiding) is het niet inboeten aan kwaliteit en u bent uw werknemers korter kwijt van de werkplek.

Wanneer u de cursus voldoende afrond ontvang u een digitaal certificaat. Het gaat hierbij om het (deel) certificaat BCE BHV Bedrijfshulpverlener

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

Cursus SEH

Cursus SEH

De opleiding is bedoeld voor cursisten die nog niet in het bezit zijn van een diploma of certificaat SEH bedrijfshulpverlening of voor cursisten die een deelcertificaat SEH moeten halen. In veel bedrijven is het risico op een ongeval aanwezig en dan is het wenselijk personeel op te leiden voor het herkennen van een situatie, het kunnen verlenen van eerste hulp, gevaren en paniek te voorkomen. De opleiding kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden voor een betere integratie in de organisatie en voor het inspelen op de praktijkrelevante zaken.

SEH – SPOEDEISENDE EERSTE HULP

Deze opleiding leert de cursist op te treden bij ongevallen en stoornissen en daarbij de noodzakelijke (medische) spoedeisende eerste hulp te verlenen.

Onderwerpen die aan bod komen bij SEH – Spoedeisende Eerste Hulp zijn:

 • Omgaan met de AED, bij al onze BHV opleidingen kan een Europees Reanimatie Certificaat worden afgegeven.
 • Algemene regelgeving Spoedeisende Eerste Hulp.
 • Reanimeren.
 • Hoe te handelen bij shock.
 • Hoe te handelen bij bloedingen.
 • Behandelen van huidwonden.
 • Handelen bij ernstig uitwendig bloedverlies.
 • Behandelen van brandwonden.
 • Behandelen van botbreuken.
 • Behandelen van ontwrichtingen.
 • Behandelen van oogletsel etc.
 • Aanbrengen van noodverbanden.

Ook kunnen de volgende punten indien gewenst worden behandeld of in een aparte cursus worden gegeven; (niet standaard in een SEH cursus)

 • Ongevallen bij kinderen en zuigelingen.
 • Vergiftigingen of elektriciteitsongevallen.
 • Verstoringen vitale functies.
 • Allergische reacties, epilepsie, diabetes.
 • Hyperventilatie.
 • Verdrinking en onderkoeling.
 • Beademing met zuurstofmasker.
 • Zwaar lichamelijk letsel en specifieke letsels
 • Beknellingen

Alle cursussen van Hofman Veiligheidsopleidingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold.

De cursus SEH – Spoedeisende Eerste Hulp bestaat uit 1 dagdeel of avond. Wanneer u de cursus voldoende afrond ontvang u een digitaal SEH Certificaat. Het gaat hierbij om het (deel)certificaat SEH BHV Bedrijfshulpverlener.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nlof bel naar: 085 – 27 36 360.

Ploegleider BHV basiscursus

Ploegleider BHV Basis

Deze cursus ploegleider BHV is bedoeld voor medewerkers in een organisatie met veel bedrijfshulpverleners en/of op een locatie waar de inzet van bedrijfshulpverleners complex is en gecoördineerd moet worden. De cursisten dienen in het bezit te zijn van een geldig BHV certificaat. De basiscursus ploegleider BHV kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden voor een betere integratie van de BHV organisatie en voor het inspelen op de praktijkrelevante zaken. Na de basiscursus ploegleider BHV moet er minimaal 1x per jaar een herhalingscursus ploegleider BHV gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

De inhoud van de cursus Basis ploegleider BHV
 • Ploegleider BHV bedrijfshulpverlening: De hoofdtaak van de ploegleider BHV is het voorbereiden van en de sturing geven aan de inzet van de BHV-ers. Hij evalueert en rapporteert over de inzet en over de oefeningen van zijn BHV organisatie. De ploegleider BHV beheert de middelen en rapporteert aan het hoofd BHV en/of aan het management.
 • Ploegleider BHV: De cursus ploegleider BHV leert de cursist op te treden en te handelen en te coördineren tijden een BHV inzet. De cursus bestaat uit een deel theorie en een aantal praktische oefeningen.
Onderwerpen die aan bod komen

Het verkrijgen van inzicht in algemene en persoonlijke veiligheid en de BHV-organisatie:

 • Het verrichten van een inventarisatie binnen een locatie aan de hand van een checklist met betrekking tot de aanwezigheid van BHV-voorzieningen.
 • Het presenteren van de uitkomst en aangeven van punten die verbetering behoeven.
 • Leidinggeven aan en het begeleiden van een ploeg BHV-ers.
 • Diverse inzetoefeningen aan de hand van verschillende scenario’s met bijsturing van de instructeur.
 • Inzetoefening(en) door cursisten in een object met diverse ruimten.
 • Demonstratie communicatie apparatuur en uitleg algemene regels verbindingen.
 • Uitleg en demonstratie brandmeldcentrale.
 • Cases ontruimingsoefeningen, theoretische oefeningen.
 • Ontruimingsplan opstellen voor een eigen object aan de hand van de handleiding ontruimingsoefeningen.
 • Het ontruimingsplan daadwerkelijk uitvoeren op de oefenlocatie.
 • Salvage (schadebeperking).
 • Calamiteitenplan, crisisplan.
 • Bedrijfsnoodplan behandeling van bedrijfsspecifieke ontruimingsplannen: ontruimingssystematieken.
 • Verzamelplaatsen en transportmethodes van geëvacueerde personen. Gewonden vluchtroutes, nooduitgangen en bouwkundige voorzieningen.
 • Het verrichten van een inventarisatie binnen een locatie aan de hand van een checklist m.b.t. de aanwezigheid van BHV voorzieningen.

Alle cursussen van Hofman veiligheidstrainingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold.

De basis cursus Ploegleider BHV (bedrijfshulpverlening)  bestaat uit  2 dagdelen of  avonden.  Wanneer de cursus Ploegleider BHV succesvol wordt afgerond ontvangt de cursist het Ploegleider Bedrijfshulpverlener (BHV)  digitaal BHV certificaat.
Dit is handig om op te bergen in de administratie en u deze altijd bij de hand heeft.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

Ploegleider BHV herhaling

Ploegleider herhaling

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers in een organisatie met veel bedrijfshulpverleners en/of op een locatie waar de inzet van bedrijfshulpverleners complex is en gecoördineerd moet worden.

Cursusduur:  1 dagdeel of avond.

De cursisten dienen in het bezit te zijn van een geldig BHV  Ploegleider certificaat. De opleiding kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden voor een betere integratie van de BHV organisatie en voor het inspelen op de praktijkrelevante zaken.

Deze herhaling dient minimaal 1 x per jaar plaats te vinden om de gedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

De inhoud van de cursus ploegleider BHV  herhaling

Tijdens dit dagdeel wordt de in de basis opleiding opgedane kennis opgefrist, geactualiseerd en uitgebreid en worden de aangeleerde vaardigheden herhaald en met veel praktische oefeningen op een hoger niveau gebracht.

Alle cursussen van Hofman Veiligheidsopleidingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold.

Als u de cursus voldoende heeft volbracht ontvangt u het certificaat : Ploegleider BHV, dit digitale certificaat is dan weer maximaal 1 jaar geldig.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

AED – Automatische externe defibrilator certificaat of diploma

AED opleiding

Alle AED opleidingen, cursussen of ontruimingsoefeningen van Hofman Veiligheidsopleidingen worden afgesloten met een geldig AED certificaat, een AED pasje of een AED diploma. Wij volgen hierbij de regels en wetgeving die van toepassing zijn.

Bij de certificering van de opleiding AED krijgt u van ons een persoonsgebonden pasje in de vorm van een credit card.

We volgen de regels van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad)

Onze docenten zijn bij deze instantie aangesloten.

De cursus duur bedraagt 2 uur.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

EHBO opleiding

Volg een EHBO (eerste hulp bij ongevallen) opleiding

Bij Hofman veiligheidsopleidingen kunt u een EHBO cursus volgen, in deze opleiding leert de cursist op te treden bij ongevallen en stoornissen en daarbij de noodzakelijke (medische) spoedeisende eerste hulp te verlenen. Na de opleiding kunnen de cursisten spoedeisende eerste hulp toe passen tot de professionele hulpdiensten ter plaatse zijn.

Wanneer er een EHBO opleiding wordt afgerond ontvangt de cursist een diploma van het Oranje kruis en een ERC certificaat voor de AED. Het oranje kruis is aangesteld om ervoor te zorgen dat binnen Nederland een goede kennis en kunde van de EHBO wordt overgedragen. Alleen gekwalificeerde instanties kunnen een Oranje kruis diploma afgeven. Het Oranje kruis controleerd en examineerd de instructeurs EHBO regelmatig op hun vakbekwaamheid.

Onderwerpen die aan bod komen:
 • Algemene regelgeving spoedeisende eerste hulp.
 • Reanimeren.
 • AED.
 • Kennis over de bloedsomloop.
 • Informatie over shock en hoe dit te behandelen is.
 • Hoe te handelen bij bloedingen.
 • Behandelen van huidwonden.
 • Handelen bij ernstig uitwendig bloedverlies.
 • Brand wonden, kennis en behandeling.
 • Botbreuken, kennis en behandeling.
 • Ontwrichtingen, kennis en behandeling.
 • Oogletsel, kennis en behandeling.
 • Noodverbanden, kennis en aanbrengen.
De inhoud van de cursus EHBO

De cursus EHBO duurt 3 dagen of 6 dagdelen/avonden. In de cursus worden de volgende punten behandeld:

 • Eerste Hulp volgens het Oranje kruis.
 • Reanimatie volgens het Oranje kruis.
 • AED (Hiervoor ontvangt de cursist een ERC certificaat, dit is een certificaat dat wordt afgegeven door de Nederlandse Reanimatie Raad).

De cursus wordt gegeven met een groepsgrote vanaf 6 personen.

Alle cursussen van Hofman Veiligheidsopleidingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold. Het examen is aansluitend en wordt afgenomen door een arts.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

EHBO herhaling

EHBO herhaling cursus

Bij Hofman veiligheidsopleidingen kunt u een EHBO cursus volgen, in deze opleiding leert de cursist op te treden bij ongevallen en stoornissen en daarbij de noodzakelijke (medische) spoedeisende eerste hulp te verlenen. Na de opleiding kunnen de cursisten spoedeisende eerste hulp toe passen tot de professionele hulpdiensten ter plaatse zijn.

Wanneer er een EHBO opleiding wordt afgerond ontvangt de cursist een diploma van het Oranje kruis. Het oranje kruis is aangesteld om ervoor te zorgen dat binnen Nederland een goede kennis en kunde van de EHBO wordt overgedragen. Alleen gekwalificeerde instanties kunnen een Oranje kruis diploma afgeven. Het Oranje kruis controleert en examineert de instructeurs EHBO regelmatig op hun vakbekwaamheid.

Onderwerpen die aan bod komen bij de EHBO herhaling:
 • Algemene regelgeving spoedeisende eerste hulp.
 • Reanimeren.
 • Kennis over de bloedsomloop.
 • Informatie over shock en hoe dit te behandelen is.
 • Hoe te handelen bij bloedingen.
 • Behandelen van huidwonden.
 • Handelen bij ernstig uitwendig bloedverlies.
 • Brand wonden, kennis en behandeling.
 • Botbreuken, kennis en behandeling.
 • Ontwrichtingen, kennis en behandeling.
 • Oogletsel, kennis en behandeling.
 • Noodverbanden, kennis en aanbrengen.
tijdsduur cursus EHBO

De herhalingscursus EHBO duurt 2 dagen of 4 dagdelen/avonden. In de cursus worden de volgende punten behandeld:

 • Eerste Hulp volgens het Oranje kruis.
 • Reanimatie volgens het Oranje kruis.

De cursus wordt gegeven vanaf een groepsgrote vanaf 6 personen en kan gegeven worden bij onze opleidingslocatie in Almelo of bij u op het bedrijf of werkplek in heel Nederland

Alle cursussen van Hofman Veiligheidsopleidingen zijn praktisch en realistisch, met herkenbare voorbeelden uit praktijksituaties. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de instructeurs een ruime praktijkervaring en leservaring hebben. De instructeurs worden getoetst, geëvalueerd en bijgeschoold. Het examen wordt het 4e dagdeel afgenomen door een arts.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: linda@janhofman.nl  of bel naar: 085 – 27 36 360.

Ontruimings-oefeningen

Ontruimingsoefeningen

Heeft u uw ontruimingsplan (bedrijfsnoodplan) klaar? Wat doen uw medewerkers in geval van een calamiteit? Weten ze waar ze moeten verzamelen?

Wie alarmeert? Wie vangt de brandweer op? Wie controleert de ruimtes? Wie kan er eerste hulp bieden? Blust iemand een kleine brand? Lopen uw personeelsleden door de rook? Ontstaat er paniek?

Heeft u een plan om de eerste 15 minuten tijdens een calamiteit te overbruggen tot de hulpdiensten aanwezig zijn?

Deze vragen zijn op te lossen door ontruimingsoefeningen te houden. 1x per jaar is ieder bedrijf verplicht om ontruimingsoefeningen te verrichten. (zie wetgeving ontruimingsoefeningen). Het regelmatig oefenen van het ontruimingsplan voorkomt paniek.

Ontruimingsoefeningen

Hofman Veiligheidsopleidingen verzorgt en begeleidt deze oefeningen. We hebben hierin veel ervaring en expertise in huis. We kunnen putten uit honderden scenario’s met of zonder rook, een gaslek, instorting, slachtoffers, etc. Het uitvoeren van ontruimingsoefeningen zorgt er onder andere voor dat:

 • BHV-ers vertrouwd raken met hun bedrijfshulpverleners taken.
 • BHV-producten worden gecontroleerd, hierbij moet u vooral denken aan de communicatie- en evacuatiemiddelen.
 • BHV-ers krijgen een beter beeld van hoe de medewerkers reageren op een incident, en hoe zij hier het beste op kunnen reageren.
 • De medewerkers en/of gebruikers van het pand raken vertrouwd met het ontruimingsplan en de procedures.

Uiteraard kan er voor een oefening een stukje begeleiding komen. Ook kan Hofman Veiligheidsopleidingen een onverwachte oefening realiseren. Achteraf ontvangt u altijd een uitgebreid verslag op papier. Dit kan  achteraf ook na besproken en geëvalueerd worden.

Regelgeving ontruimingsoefeningen

Uw bedrijf is wettelijk verplicht om ontruimingsoefeningen te houden. Minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening is een goede richtlijn, dit staat vermeld in de Arbowet. Let op: ontruimingsoefeningen eenmaal per jaar zijn wettelijk verplicht.  Van de ontruimingsoefening dient een verslag gemaakt worden.

Hofman veiligheidsopleidingen is hierin uw juiste partner. Wij zorgen voor maatwerk en door heel Nederland, en dat is hierbij zeker een must!

Wij nemen graag contact met u op voor een oriënterend gesprek.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

ARBO regels BHV

WAT IS BEDRIJFSHULPVERLENING?

Bedrijfshulpverlening is het door het bedrijf zelf georganiseerd verlenen van hulp door werknemers bij gevaarlijke situaties. Als er een situatie is die gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers en gasten zorgen bedrijfshulpverleners ervoor dat letsel en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen en beperkt.

BEDRIJFSHULPVERLENING VERPLICHT

Elke werkgever is verplicht bedrijfshulpverlening te hebben. In kleine bedrijven kan een werkgever zelf de bedrijfshulpverlener zijn. (klik op het kopje links, rechts boven aan de start pagina)

VRIJWILLIGERSORGANISATIES

Organisaties die volledig draaien op vrijwilligers hoeven geen bedrijfshulpverlening te hebben. Dit moet wel als er minstens één werknemer in dienst is. De vrijwillige brandweer en politie moeten altijd bedrijfhulpverlening organiseren.

WAT MOET U DOEN ALS U BEDRIJFSHULPVERLENER BENT?

Als u bedrijfhulpverlener bent, moet u in een gevaarlijke situatie letsel en schade bij collega’s en gasten zoveel mogelijk voorkomen en beperken. U hebt een aantal taken. De taken van een bedrijfshulpverlener zijn:

1. Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen en het beperken van de gevolgen van ongevallen;

2. Het beperken en bestrijden van brand;

3. In noodsituaties werknemers en andere personen in het gebouw alarmeren en evacueren;

4. Inroepen van hulp van buiten.

Als u als bedrijfshulpverlener de brand of het ongeval niet (meer) aan kan, moet uw werkgever zorgen dat er hulp van buiten het bedrijf wordt ingeroepen. De brandweer of andere hulpverlenende instanties kunnen worden gealarmeerd.

WAAR MOET UW WERKGEVER VOOR ZORGEN ALS U BEDRIJFSHULPVERLENER BENT?

Uw werkgever moet zorgen voor scholing. U moet eerste hulp kunnen verlenen, brand kunnen bestrijden en collega’s en gasten kunnen evacueren. U kunt ook worden opgeleid voor één van deze taken.

BIJSCHOLING BEDRIJFSHULPVERLENING

U moet regelmatig (advies 1x per jaar) worden bijgeschoold om te zorgen dat uw kennis en vaardigheden op peil blijven. Ook moeten er oefeningen worden georganiseerd.

MATERIAAL BEDRIJFSHULPVERLENING

Uw werkgever moet ervoor zorgen dat er voldoende BHV materiaal beschikbaar is.

WAT ZIJN UW PLICHTEN OP HET GEBIED VAN BEDRIJFSHULPVERLENING?

Als werkgever bent u verplicht één of meer werknemers aan te wijzen als bedrijfshulpverlener. De bedrijfshulpverlening heeft een voorpostfunctie: omdat de bedrijfshulpverleners al op de werkplek aanwezig zijn, kunnen ze snel reageren. U kunt ook zelf (een van de) bedrijfshulpverlener(s) zijn. Als u in een klein bedrijf zelf de bedrijfshulpverlening verzorgt, moet u in elk geval één van uw werknemers aanwijzen als uw vervanger tijdens uw afwezigheid.
Verder bent u er verantwoordelijk voor dat er contact wordt onderhouden met hulpverleningsorganisaties buiten uw bedrijf. U kunt deze taak zelf op u nemen, maar u kunt ook één van uw werknemers hiervoor vragen.
U moet er ook voor zorgen dat uw werknemers zich in veiligheid kunnen stellen bij direct, ernstig gevaar. U kunt bijvoorbeeld een ontruimingsplan (laten) maken en dat onder de aandacht brengen van uw werknemers.

WAT ZIJN DE VOORNAAMSTE TAKEN VAN DE BEDRIJFSHULPVERLENERS?

• Eerste hulp verlenen bij ongevallen en het beperken van de gevolgen daarvan;
• Inperken en bestrijden van brand;
• In noodsituaties alarm slaan en werknemers en bezoekers evacueren;
• Communiceren met interne en externe hulpverleners.

HOEVEEL BEDRIJFSHULPVERLENERS MOET U AANWIJZEN?

Het juiste aantal bedrijfshulpverleners moet u vaststellen op basis van de gegevens in de Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) van uw bedrijf. Belangrijke factoren zijn uiteraard de grootte van uw bedrijf en de bedrijfsprocessen. Er moeten voldoende bedrijfshulpverleners daadwerkelijk aanwezig zijn in uw bedrijf. Met andere woorden: u moet bij het bepalen van het aantal hulpverleners rekening houden met ziekte, vakantie en ploegendiensten. Ook de samenstelling van uw personeelsbestand is van invloed: werknemers met verstandelijke of lichamelijke beperkingen vragen een andere inzet van uw bedrijfshulpverleners dan werknemers zonder beperkingen.

WAT IS ER GEREGELD VOOR DE OPLEIDING EN UITRUSTING VAN BEDRIJFSHULPVERLENERS?

U moet bedrijfshulpverleners opleiden zodat ze adequaat eerste hulp kunnen verlenen, brand bestrijden en collega’s en gasten kunnen evacueren. U mag bedrijfshulpverleners ook (laten) opleiden voor één van de taken, bijvoorbeeld het evacueren. Zolang er maar voor elke taak voldoende bedrijfshulpverleners zijn. Met regelmatige na- en bijscholing en oefeningen kunt u er voor zorgen dat de kennis en de praktische vaardigheden van uw bedrijfshulpverleners op peil blijven.
Uiteraard moet u de bedrijfshulpverleners voldoende materieel ter beschikking stellen.

WAT IS ER GEREGELD VOOR VRIJWILLIGERS(ORGANISATIES)?

• Organisaties die volledig draaien op vrijwilligers zijn vrijgesteld van de eisen die gelden voor bedrijfshulpverlening;
• Vrijwilligersorganisaties die ten minste één werknemer in loondienst hebben, zijn verplicht bedrijfshulpverlening te organiseren volgens de regels die daarvoor gelden;
De vrijstelling van bedrijfshulpverlening geldt niet voor de vrijwillige brandweer en politie.

Hofman Veiligheidsopleidingen heeft voor u op deze pagina neergezet waar een BHV(er) (organisatie) aan moet voldoen.

BHV certificaat

BHV of ander certificaat

Alle opleidingen, cursussen of ontruimingsoefeningen van Hofman Veiligheidsopleidingen worden afgesloten met een geldig digitaal BHV certificaat, een BHV pasje of een BHV diploma.

Wij volgen de regels en wetgeving die hiervoor gelden.

Een BHV certificaat bestaat uit 2 deelcertificaten. Ook kunt u kiezen voor het NIBHV certificaat.

Het EHBO diploma wordt afgegeven door het Oranje Kruis.

Bij de certificering van de opleiding AED en reanimatie binnen de BHV opleidingen  geeft Hofman Veiligheidsopleidingen een een  digitaal BHV certificaat. Ook kunt u er voor kiezen om een fysiek pasje aan te vragen. Deze zijn niet meer standaard ivm ons MVO beleid. Dit is handig om op te bergen in de administratie en u deze altijd bij de hand heeft. deze voldoet aan alle voorwaarden van Rode kruis, Oranje kruis, NNR, NIBHV en BVBN.

Onze documenten zijn bij deze instanties aangesloten. Wij helpen u graag een keuze te maken.

BHV pas hoelang is deze geldig?

Ik heb wel eens ergens gehoord dat een BHV diploma / certificaat 2 jaar geldig is, hoe zit dat nou precies?

De Arbowet stelt MAXIMAAL 2 jaar met dien verstande dat het diploma zelf slechts een raamwerk is dat tussentijds ingevuld dient te worden met relevante trainingen. Gesteld wordt dat u (werkgever) zelf verantwoordelijk bent om kennis & vaardigheden op peil te houden en u dient hiervan bewijslast te kunnen overleggen. dus: als u de opleiding heeft gevolgd en daarna bijvoorbeeld 16 maanden niets meer doet, dan voldoet u NIET aan de Arbowet. Dat zou dus zonde zijn van uw tijd en uw geld en heeft bovendien geen toegevoegde waarde voor uw onderneming.

Waarom is een Hofman Veiligheidscertificaat 1 jaar geldig?

De Arbowet verplicht de werkgever er zorg voor te dragen dat de bedrijfshulpverlener ten alle tijde adequaat zijn/haar taken kan uitvoeren. Dit betekent dat de bedrijfshulpverlener zijn/haar kennis & vaardigheden door oefening en/of andere activiteiten op peil moet houden.

Door de bedrijfshulpverlener jaarlijks het herhalingscertificaat te laten behalen, toont de werkgever aan (in veel gevallen) te voldoen aan deze verplichting.

Vrijwel alle BHV diploma’s die in Nederland verstrekt worden zijn 1 jaar geldig. Een BHV diploma met 2 jaar geldigheid biedt namelijk GEEN wettelijk draagvlak zonder uw extra bewijslast. Met een BHV diploma van 1 jaar bent u dus (bijna) altijd “arboproof”.

Op die manier bewijst u als werkgever serieus om te gaan met de Arbowet en met de veiligheid van alle betrokkenen.

Ook naar uw personeel en hun familie geeft u het signaal af dat hun welbevinden belangrijk is voor u als werkgever. De term “maatschappelijk verantwoord ondernemen” krijgt hierdoor serieus gestalte, feitelijk precies wat de Arbowet van u vraagt. Buiten dat is het zo dat ieder zichzelf respecterend opleidingsinstituut graag kwaliteit wil bieden aan zijn klanten. Het zoeken naar mazen in de wet met wellicht levensgevaarlijke praktijksituaties als gevolg is NIET waar Hofman Veiligheidsopleidingen voor staat, of ooit zal staan.

Vluchtweg-tekeningen

 • Maatwerk is hier zeker een must! Wij maken graag een afspraak om met u te kijken wat de mogelijkheden zijn.

  Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen. Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

Bedrijfs-noodplannen

Wat is een bedrijfsnoodplan. ontruimingsplan, calamiteitenplan?

Een bedrijfsnoodplan wordt in de praktijk ook wel een calamiteitenplan of ontruimingsplan genoemd. Dit bedrijfsnoodplan legt met de organisatiestructuren, procedures en afspraken voor calamiteiten vast. Dit document beschrijft onder andere wie welke bevoegdheden en taken heeft bij een eventuele calamiteit.

Een calamiteit kan bijvoorbeeld een bommelding, een brand of een bedrijfsongeval zijn. Ook vindt men hierin terug hoe de communicatie met ander organisaties plaatsvindt. Hierbij moet u denken aan de hulpdiensten zoals de brandweer, ambulance en politie maar ook bijvoorbeeld de arbeidsinspectie of de gemeente.

Elke organisatie in Nederland is wettelijk verplicht een ontruimingsplan te hebben volgens Artikel 14 van de Arbowet. Het opstellen van dit plan is specifiek voor uw organisatie. Hierbij is maatwerk dus een must! Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen bij een productiehal. Ook voor kantoororganisaties en onderwijsinstellingen gelden speciale en specifieke voorwaarden.

Naarmate de bedrijfsomvang groter is, zijn meer mensen verantwoordelijk voor een goede afloop. Hun acties moeten worden gecoördineerd en moeten bovendien precies aansluiten op die van anderen, ook buiten het bedrijf.

Hofman Advies kan uw bedrijfsnoodplan op maat voor uw bedrijf schrijven.  Hiervoor hebben we specialisten in huis die dit samen met u graag bespreken en de beste oplossing zoeken. Zodat uw bedrijfsnoodplan voldoet aan uw specifieke gevaren. Geen overbodige zaken maar precies pas op maat.

Wetgeving  ontruimingsplan – bedrijfsnoodplan

Het maken van een bedrijfsnoodplan, ook wel genoemd ontruimingsplan, moeten voldoen een aantal wettelijke normeringen NTA 8112 en NEN normeringen.

Een ontruimingsplan moet worden opgesteld in het kader van de (model)bouwverordening art. 6.1.1, en in het kader van de Arbo-wet, art. 15 en Arbo-besluit art. 2.17. Om deze reden moet een ontruimingsplan getoetst worden door de brandweer, maar ook, in samenhang met de bedrijfshulpverlening, door de arbeidsinspectie.

voor verdere informatie kunt u ons mailen: info@janhofman.nl  of bel  085-27 36 360 

Oprichten BHV organisatie

opzetten van de BHV organisatie

Hofman Veiligheidsopleidingen is uw partner en oplossing voor het opzetten van uw (BHV) bedrijfshulpverleningsorganisatie.

De Arbowet van 1998 bepaalt dat elke werkgever schriftelijk moet vastleggen aan welke arbeidsrisico’s medewerkers blootstaan: de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI & E). U formuleert deze risico’s in uw arbeidsomstandighedenbeleid. Deze risico-inventarisatie en –evaluatie vormt tevens de basis voor de organisatie van de eveneens wettelijke verplichte bedrijfshulpverlening (BHV).

Binnen uw organisatie moeten de volgende stappen genomen worden waarin wij u vakkundig begeleiden of geheel het werk uit uw handen nemen;

 • Risico-inventarisatie en evaluatie.
 • Overleg met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
 • Aanwijzen van voldoende bedrijfshulpverleners.
 • Bedrijfshulpverleners opleiden.
 • Maken van een Ontruimingsplan.
 • Maken van veiligheidsplattegronden.
 • Intern communicatieplan opstellen.
 • Ontruiming oefeningen en BHV oefeningen houden.

Hierna zullen we jaarlijks een check-up doen ten behoeve van een borging van de BHV organisatie. Actualisering van de relevante documenten en controle van voorzieningen zijn belangrijk. Tevens bieden wij nascholingscursussen voor opgeleide BHV-ers en Ploegleiders.

Een update van de BHV organisatie bestaat uit:

 • Een bedrijfsbezoek van een veiligheidsdeskundige en rondgang door de organisatie
 • Screenen en adviseren betreffende actualiseren van de BHV organisatie
 • Schriftelijke rapportage (getoetst aan de relevante wet- en regelgeving)

Begeleiden BHV organisatie

BHV ORGANISATIE BEGELEIDEN – BEDRIJFSHULPVERLENING ORGANISATIE

Het up-to-date houden van uw BHV (bedrijfshulpverlening) organisatie met alle registratie en oefeningen van dien, nemen wij u graag uit handen.

Ook zorgt Hofman Veiligheidsopleidingen er voor dat u voldoet aan alle wettelijke normen van vluchtwegtekeningen, bijstellen van het ontruimingsplan en verslagen van de verplichte oefeningen.

Hierna zullen we jaarlijks een check-up doen ten behoeve van een borging van de BHV- bedrijfshulpverlening organisatie. Actualisering van de relevante documenten en controle van voorzieningen zijn belangrijk. Tevens bieden wij (herhalings)cursussen en oefeningen voor opgeleide BHV-ers, Ploegleiders en Hoofd BHV’ers.

Een up-date van de BHV organisatie bestaat uit:
 • Een bedrijfsbezoek, een veiligheidscheck-up en een rondgang door de organisatie.
 • Screenen en adviseren betreffende het actualiseren van de BHV-organisatie.
 • Schriftelijke rapportage (getoetst aan de relevante wet- en regelgeving 2007)
Print Friendly, PDF & Email